Loes Adegeest rekent niet meer op marathons deze winter

Loes Adegeest rekent niet meer op marathons deze winter

Geen marathons meer deze winter: “Dat lijkt me niet realistisch”

Marathonschaatser Loes Adegeest rekent deze winter niet meer op marathons. Door de coronapandemie ligt het marathonseizoen vanaf het begin van het seizoen al stil.

De 24-jarige Adegeest mist het marathonschaatsen wel. “Natuurlijk mis ik het, maar ik vind het volkomen logisch dat het in de huidige situatie niet doorgaat. Ik zou het gek vinden als het door zou gaan. Marathonschaatsen is een mooie sport, maar het is niet internationaal, niet olympisch en de meeste schaatssters hebben een studie en/of baan erbij. Zij zijn voor hun inkomsten niet afhankelijk van het marathonschaatsen, zoals bij andere (top)sport wel het geval is. Laten we vooral kijken naar wat er wél kan en uitkijken naar volgend seizoen.”

Wielerkoersen

Vanaf maart was het ook voor Adegeest aanpassen toen het coronavirus uitbrak. “Ik probeer vooral te kijken naar wat er wel kan en ben daarom steeds fanatieker gaan racen op zwift bijvoorbeeld. Wel moet ik zeggen dat ik het heerlijk vond om in de zomermaanden toch nog een paar wielerkoersen te mogen rijden. Echt koersen blijft toch het mooist. Verder is het op mijn werk bij FuturumShop sinds de komst van het virus juist veel drukker geworden. Ik volg ook nog een studie, maar heb er nu wel veel geluk mee dat ik dit al online volgde, ook voor het coronavirus. De hele studie is daardoor al ingericht op online onderwijs, wat nu goed uitkomt. Wel mis ik de mogelijkheid om een keer de stad in te gaan, winkelen, terrasje pakken of naar de bioscoop.”

Op dit moment traint Adegeest niet met haar team van Smit Consultancy Husqvarna. Adegeest ziet het niet echt zitten om met twee mensen te sporten. “Ik doe dit niet, behalve fietsen buiten met mijn vriend soms. Ik ga ook niet naar het buitenland voor trainingskampen, dat vind ik eigenlijk gewoon niet kunnen met de huidige adviezen. Ik schaats ook niet meer nu, de motivatie in een schaatstraining komt voor mij voor een groot deel uit het rijden met een groep, elkaar een beetje uitdagen en soms het spelletje uit de marathon in training nabootsen. Het schaatsen in tweetallen levert me dan te weinig plezier op.”

Geen marathons meer deze winter

Adegeest verwacht niet dat er in deze winter nog marathons geschaatst zullen gaan worden. “Ik verwacht het niet. Dat lijkt me niet realistisch. Ik moet zeggen dat ik die hoop ook niet lang heb gehad en al vrij snel ervan uit ging dat er niks meer zou komen.” De Wageningse richt zich nu op het nieuwe seizoen met haar team. “Ik denk echt dat we voor dit jaar een stap hadden kunnen zetten als ploeg, met goede nieuwe rijdsters erbij. Jammer dat we dat niet hebben kunnen laten zien. Ik zou graag volgend jaar in deze samenstelling alsnog gaan rijden”, aldus Loes Adegeest.

 

 

Meer sportnieuws: Check de website van Sport in Nederland en vind het laatste Voetbal, Darts, Tennis, Wielrennen, Formule 1, Schaatsen en Veldrijden nieuws.

Sportredactie

- 465D2CD798DBA9CC2DD690FA308AD766